U bent hier: Home › Clubinfo › Leden over Va-Tout

Leden vertellen over Va-Tout

     
    Tiny en John van Kempen 

Graag willen wij onze kennismaking met Va-Tout met jullie te delen. Wij zijn vanaf september afgelopen jaar lid van de vereniging nadat wij door onze buurman Nico geattendeerd waren op Va-Tout. De eerste kennismaking en introductie tijdens de vijf kennismakingsdagen verliepen al direct heel prettig. De juiste boules hebben wij met deskundig advies via de vereniging kunnen aanschaffen. Het contact met de mede-boulers liep direct ook vlotjes. Vele aanwijzingen over de juiste werphouding en wijze van werpen van de boules kregen wij veelvuldig. Het is behoorlijk frustrerend als de boule weer heel ergens anders wordt geplaatst dan je van te voren met veel aandacht had bedacht.  Je leert al doende dat de afwijking veel oorzaken kan hebben maar vooral mis je de concentratie en de beheersing van het werpen. Als heel goed hebben wij ervaren de deelname aan de voortreffelijk gegeven basiscursus petanque in januari en februari. Streng in de leer maar toch voldoende ruimte krijgen om je eigen stukje maatwerk in de techniek te ontwikkelen. Naast techniek heeft de trainer ons duidelijk gemaakt dat tactiek minstens zo belangrijk is en mede bepalend is voor de score. De vergelijking met “schaken met de boules” werd al gemaakt. Het zou fijn zijn om na een jaartje een vervolg op de cursus te krijgen om, voor zover het nodig is, de basisbeginselen van jeu de boules te evalueren en de techniek en tactiek verder te ontwikkelen. In elk geval is voor ons het spelen door deze basiscursus veel uitdagender geworden en weet je wat je niet goed hebt gedaan als de boule weer helemaal afwijkt van wat je van te voren had bedacht.

Niet alleen je lichaam wordt gebruikt bij het boulen maar je brein moet ook mee blijven bewegen! Het boulen is een mooie manier om alles te vergeten door de nodige concentratie op het spel. Je hoofd is na een middag petanque weer helemaal “leeg”. Wat ook belangrijk is voor goede bouleresultaten is dat je het ontspannen moet doen. Irritatie, ongeduld en stress staat een geconcentreerde en beheerst uitgevoerde worp in de weg, is de ervaring.

Voor Tiny en mij was het boulen een mooie gelegenheid om, nadat ik gestopt was met het formele werk, samen iets te kunnen doen naast datgene wat je gescheiden van elkaar doet. Een boulemiddag betekent dat wij de hele dag op het boulen afstemmen om op tijd ’s middags aanwezig te zijn en je boulemaatjes zoekt. Je speelt vaak in wisselende samenstelling en met verschillende personen. Iedereen geeft weer een andere en bijzondere inkleuring aan de spelmiddag en zo leer je vele mensen kennen. Door het tweemaal in de maand spelen van een mêlée krijg je ook een beetje een wedstrijdgevoel mee en wordt het normale middagje boulen doorbroken door de spanning van de mêlée. De poedelprijs bij de uitreiking van de prijzen probeer je in elk geval te ontlopen. Het in de pauzes van de mêlée aanwezige stukje kaas en worst wordt ook zeer gewaardeerd.

Het is heel prettig dat naar eigen behoefte gebruik gemaakt kan worden, voor, tijdens en na afloop van het spelen van een sfeervolle kantine. Hoe later op de dag bij de nazit, hoe meer de koffie en thee verruild wordt door een biertje of glaasje wijn. Chapeau echter voor de vele vrijwilligers om de bediening prettig te laten verlopen en de kantine weer netjes wordt achtergelaten voor de volgende keer.  

Al met al kijken wij met onze ervaring in het eerste halfjaar uit om van de overigens perfecte en altijd lekker warme binnen-boule locatie, weer op de buitenbanen te kunnen gaan spelen. Heerlijk in het zonnetje op de buitenbanen vertoeven onder het toeziend oog van de vrij rondlopende kippetjes en haantjes.

Wij hopen nog lang, samen met de mede petanque spelers met groot plezier veel “goede” boules te mogen gooien bij Va-Tout! 
          
 
    Iet en Nico Haarsma 

Wij zijn zoals veel Brabanders zeggen “Hollanders”. Na een jaar of 70 rond Hilversum gewoond te hebben zijn wij naar Breda getrokken. Een dochter en schoonzoon en 2 kleinkinderen hebben deze overgang op hun geweten.

Kom je in een totaal vreemde stad wat doe je dan. Je probeert contacten te leggen om weer een sociaal leven op te bouwen. Wij zijn begonnen om eerst, meestal op de fiets, de stad en omgeving te verkennen. Nadat het enigszins gelukt is kijk je verder. Je wil wat mensen leren kennen en een kring van kennissen opbouwen. Op internet gekeken en daar twee dingen gezien die ons aanspraken. Het eerste wat wij gedaan hebben is contact leggen met Gilde de Baronie. Die organiseert wandelingen en fietstochten waar wij steeds vaker aan mee doen. Omdat deze bezigheid vooral in de zomer beoefend wordt gingen wij op zoek naar iets sportiefs voor de winter. Dat hebben we gevonden bij Jeu de Boulesvereniging Va-Tout. Wij hadden geen ervaring met deze sport, maar besloten toch eens op de Nieuwe Inslag te gaan kijken.

Maar dat kijken werd spelen. We kwamen niet weg voordat we een balletje mee hadden geworpen. Sindsdien zijn we daar wekelijks 1 of 2 keer te vinden. De hartelijkheid van de leden was hartverwarmend. Vanaf het eerste begin voelden we ons er thuis. Het grote voordeel van Va-Tout, afgezien van  de vriendelijke mensen, is de accommodatie. Als het weer goed is kan heerlijk buiten gespeeld worden en in de winter is het aangenaam spelen in de mooie verwarmde hal. Wij zijn erg blij met Va-Tout en hopen er, als de gezondheid het toelaat, nog lang te kunnen boulen.


  Betsie Buijsen   

Ik ben inmiddels zo’n 15 jaar lid. Ik heb Va-Tout altijd ervaren als een gezellige club met leuke toernooien. Een club waar je je thuis voelt, lief en leed kunt delen en, niet onbelangrijk, als het je minder goed gaat vind je er een luisterend oor en ontspanning. Ik ga altijd met een fijn gevoel naar huis.


  Co van Nieuwenhuizen 

Balspellen en het spelen in teamverband, met als doel gezamenlijk een zo hoog mogelijk resultaat bereiken, heeft mij altijd getrokken. Omdat petanque ook een prestatiesport is die in teamverband gespeeld wordt, ben ik deze sport gaan beoefenen. Ik vind het een uitdaging om me te meten met anderen, liefst op een hoger niveau. Ik kan met name jongeren aanraden om petanque op wedstrijdniveau te gaan spelen. Wie jong begint kan in deze sport heel ver komen; nationaal en misschien zelfs wel internationaal.


  Mientje Prescher en Joke Silder 

In 2007 zijn wij lid geworden bij Va-Tout. We zijn destijds bij twee verenigingen gaan kijken, maar de gemoedelijke sfeer bij Va-Tout sprak ons het meeste aan. Het is een sociale, gezellige club waar plaats is voor zowel wedstrijdspelers als gezelligheidsspelers. Er worden veel activiteiten georganiseerd, waar iedereen aan mee kan doen. Zoals het snerttoernooi, de aspergemêlée (met een aspergemaaltijd na afloop!), de aardbeienmêlée en de dinsdagmiddagmêlées. En kun je overdag niet spelen, dan is er altijd nog de wekelijkse donderdagavondmêlée. Wedstrijdspelers kunnen ook meedoen aan de open licentietoernooien. Wij raden iedereen die een leuke hobby zoekt, die je het hele jaar kunt beoefenen en die bovendien betaalbaar is, aan eens een balletje te komen gooien. Zeker weten dat jeu de boules en Va-Tout u net zo goed zal bevallen als het ons al jaren doet. Wij willen u graag wegwijs maken in de club!


Jeannette Boutens

Hoe kwam ik in 2014 bij de vereniging terecht? Nou, heel eenvoudig, via mijn buren. Zij vertelden mij hoe leuk zij het hadden bij Va-Tout en over wat zij nog allemaal voor extra werk bij de club doen. Dat klonk altijd erg gezellig. Ik was toe aan minder alleen zijn en iets ondernemen en besloot om op een introductiemiddag maar eens een kijkje te gaan nemen en een balletje te gooien. Dat sprak me gelijk aan! Het heeft me wel een poosje gekost om te wennen aan de lange uren spelen (ik dacht: een uurtje boulen, leuk) en aan de leden. Maar ondertussen heb ik zo ongeveer met iedereen al wel eens gespeeld en de langere speeltijd is ook geen probleem meer. Ik vind het zelfs fijn heel de middag door te spelen. En het is allemaal “goed volk”, ik heb het zeker naar mijn zin. Het liefste speel ik buiten, heerlijk in de zon en in de wind, maar het is fijn om ook altijd bij minder weer binnen te kunnen boulen. Er is geweldig veel ruimte overal. Dus al met al is Va-Tout een vertrouwde omgeving voor me aan het worden, iets waar ik wel aan toe was. En ik begin ook de grapjassen te leren kennen. Fijn dat er ook humor is. Ikzelf raak wel eens te enthousiast na het plaatsen van een goeie boule en kan dan een gek sprongetje of dansje maken. Dat moet men me maar vergeven, dat zit in mijn aard! Ik dank iedereen voor de fijne opname in de vereniging en hoop nog lang bij Va-Tout door te spelen.


  Frank Lamet

Al jaren ga ik in Frankrijk op vakantie en op de camping waar ik kom wordt ook behoorlijk jeu de boules gespeeld. Tot dan had ik er nooit intensief aan meegedaan, maar op een of andere manier was dat vorig jaar anders. Ik werd meegesleurd in het enthousiasme en begon het spelletje leuk te vinden. Ik deed zelfs mee aan het toernooi om de coupe Vanoni, vernoemd naar de overleden vorige eigenaar van de camping. Weliswaar zonder enig resultaat waar het de prijzen betrof, maar toch was het leuk.

Ik besloot na terugkomst in Nederland eens te zoeken naar een vereniging in Breda om zodoende wellicht mijn vaardigheden wat op te kunnen vijzelen. Al snel kwam ik uit bij Va-Tout en op een zaterdag ging ik met vriendin naar de Nieuwe Inslag, waar net een groot toernooi bezig was. Een paar dames zagen al snel dat ik rondliep als een kat in een vreemd pakhuis en een van hen sprak me aan. Ik vertelde haar de reden van mijn komst en dat ik graag lid wilde worden. Zij raadde me aan om op de volgende dinsdagmiddag om half twee naar de club te komen. Er zou dan iemand zijn om mij enigszins wegwijs te maken en ze vertelde tot mijn verrassing ook dat de vereniging de mogelijkheid gaf om d.m.v. een kennismakingskaart 5 keer gratis te komen spelen. Dat vond ik een plezierige zaak. Zo had ik even de tijd om, zonder mij te binden, kennis te maken en te kijken of het mij echt beviel. En op die eerste dinsdagmiddag werd ik prettig ontvangen en heb ik al gelijk meegespeeld. De mensen waar ik mee speelde waren erg aardig en maakten het voor mij een prettig begin.

Nou, het feit dat ik dit stukje schrijf geeft wel aan dat ik lid ben geworden en het goed naar m’n zin heb. U kunt mij inmiddels ook regelmatig achter de bar aantreffen waar ik dan een bardienstje draai. Ook dat is een gezellige activiteit en er zouden wat dat betreft nog wel een paar vrijwilligers bij mogen. Het is echt leuk en je leert snel meer mensen kennen.


   Jack en Joke de Wit

Ongeveer elf jaar geleden kwamen Joke en ik in Breda wonen. Wij konden beide niet meer deelnemen aan het arbeidsproces, maar wilden wel graag onze sociale contacten uitbreiden. Lid van een vereniging worden? Maar welke dan? Jeu de boules leek ons wel wat. Maar waar? Wij gingen kijken bij een vereniging, maar die bood niet wat wij zochten. Een paar weken later gingen we fietsen en kwamen we langs de Nieuwe Inslag, waar Va-Tout net een familiedag had. Deze eerste kennismaking smaakte naar meer en we gingen later die week nog eens langs. We werden opgevangen door Toon Koevoets en Wim Bicker, die ons de eerste beginselen bij brachten van petanque. Het was alsof we in een warm bad stapten. En zo voelt Va-Tout na elf jaar nog steeds. 

 

 

 

Zoek in site:

Clubkalender:
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

-- Geen vermeldingen --


Laatste nieuws:

14-01-2018

Beperkte berichtgeving i.v.m. nieuwe website

Lees meer...

14-01-2018

Dag 8 van de NPC

Lees meer...

12-01-2018

Donderdagavondmêlée 11 januari 2018

Lees meer...

05-01-2018

Donderdagavondmêlée 4 januari 2018 + tussenstand

Lees meer...

03-01-2018

Nieuwjaarsmêlée 2018 gezellig druk

Lees meer...


Loginstatus:

Kennismaken
Speeltijden
Contributie
Locatie / route
Over Va-Tout
Leden over Va-Tout
Clubkampioenen
Rikken
Winter/Zomer-gast
Bestuur/Commissies
Vrijwilligerswerk
Beginners & recreanten
Vervolgtraining
Nieuws
Nieuwsarchief
NJBB-nieuws
Mini-MAXI
District ZuidW.
NK tripl. 2018
Ledennieuws
Ledenlijst
Smoelenboek
Declaratieformulier
Beëindigen lidmaatschap
Portefeuilles bestuursleden
Statuten / H.R.
Algemene Ledenvergadering
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Licentietoernooien
Clubkampioenschappen
Dinsdagmiddagmêlées
Koppelmiddagen
Donderdagavondmêlée
Interne toernooien
Va-Tout Wintercyclus tripletten
Overige activiteiten
Promotietoernooien
Uitslagen
Wedstrijdcommissie
Reglement clubkampioenschappen
Reiskosten NPC
Wedstrijdreglement NPC
Spelregels

Ogenblik a.u.b. ...